Mangalica

Mangalica alebo mangulica je plemeno ošípaných pochádzajúce z Veľkej uhorskej nížiny. Bolo vyšľachtené roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa (kedysi aj u nás populárne bagún) s polodivokým bravom z Šumadije.

Meno vytvoril Vuk Štefanovič Karadžič spojením starogermánského výrazu mangh („kríženec“) so slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno sa vyznačuje dlhou vlnitou srsťou plavej až čiernej farby, ktorá mu umožňuje pásť sa vonku aj v tuhej zime – tým dosahuje prirodzený prírastok sadla, ktoré obsahuje veľké množstvo tzv. dobrého cholesterolu. Tradičné maďarské špeciality ako uhorská saláma alebo čabajky sa podľa originálnej receptúry vyrábajú práve z mäsa mangalice. Po druhej svetovej vojne chov plemena upadol, pretože má vysoké nároky na stravu a vo vrhu býva maximálne osem prasiat. V poslednom čase však mäso vyhľadávajú labužníci pre jeho šťavnatosť. Maďarsko ročne vyprodukuje 60 000 kusov mangalice